About the project

The wind tunnel at the University of Southampton is used by many outside individuals and organisations, as well as the students themselves. The majority of the athletes winning gold medals in the Beijing Olympics had used the wind tunnel for refining their equipment and posture. Unfortunately, the tunnel is housed in an industrial shed and it is accessed through a maze of corridors.

We were approached to design a new entrance which would raise the profile of the building, create a viewing gallery onto the running bed and providing more appropriate changing facilities, all within the width of the footpath. We have designed a simple steel framed box with curtain wall and aluminium rainscreen cladding. A two storey reception space will allow for past models to be hung from the ceiling. Also on the ground floor there is a toilet, kitchette and office. Upstairs leads in to the wind tunnel building and the viewing gallery, with a parallel entrance for athletes from the changing and shower rooms.

The project completed on site in October 2013

Other projects…

University of Winchester, Library Reading Rooms

The University required an additional six Reading Rooms for the existing Library. Studio Four undertook a Feasibility Study and investigated various options and locations.

Learning Cafe, University of Winchester

The scheme was conceived from the University of Winchester’s demand for social learning spaces.

DOHaD Building, University of Southampton

This Hospital Campus project follows on from the success of the Somer Cancer Sciences Building.

Stem centre, bournemouth & poole college

Studio Four were appointed to redesign the external elements of an existing building on campus.

Portland Building, University of Portsmouth

This project was commissioned as part of the Southern Universities Affinity Group framework.

Highbury College Refectory

The proposed development will provide the additional space required, as well as a separate functional area which can be isolated from the existing refectory creating a more versatile space.

Barton Peveril College

A Design & Build contract with Dean & Dyball, Studio Four developed the design and production drawing package during the construction phase.

Sparsholt Sainsbury Building

The College wished to replace all their temporary teaching accommodation with a single Teaching Block of 1800sq.m, including Laboratory and Lecture Theatre facilities.

Winchester School of Art Lecture Rooms

The University of Southampton commissioned Studio Four Architects to develop proposals to convert a former seminar room on the west side of Winchester School of Art

Southampton Solent University – Business School

Over the last 3 years Studio Four have been working with Southampton Solent University and Brymor Construction

The Gallery

Romsey

Tollgate Estates
Stanbridge Earls
Romsey
Hampshire
SO51 0HE

01794 511 255

Winchester

Sherwood House
8 Upper High Street
Winchester
Hampshire
SO23 8UT

01962 820 255

Southampton

1-3 Lyon Street,
Southampton
Hampshire
SO14 0LD

023 8022 8923