About the project

We have recently submitted a planning application for a new build five-bedroom dwelling in the Test Valley.

The site benefited from an existing Class Q approval to convert the existing modern barn into a dwelling.  Working with Atlas Planning Group and Indigo Landscape we have submitted a comprehensive proposal for the creation of a new build dwelling on this site which offers a significant improvement on the approved scheme.

Following a pre-application submission to the council we have developed a proposal that moves the dwelling further into the site, and further away from the country road, thus improving the massing on the streetscape. By twisting the building 90 degrees from its original position we can clearly define a south facing private garden which is less overlooked by the neighbouring properties.

Significant landscape and ecological enhancements are proposed, which includes the provision of 0.137ha of wildflower meadow planting, 37m of mixed native hedgerow and native tree planting. These measures improve the landscape setting and ecological value of the site and provides the appropriate planting to offset the nitrate associated with the proposal.

The proposal is that of a high quality design, embedded in its natural surroundings which is not dominating or incongruous to the landscape. The proposal overall also leads to a reduction of 13% in the total built footprint on the site. The building will also benefit from a package treatment plant, an air source heat pump, solar panels and a mechanical ventilation heat recovery system will be utilised to create a sustainable home.

The concept of the building is based on a two storey element which runs perpendicular to the road, this defines a driveway to the north and a private garden to the south with views across the fields behind. A single storey element projects out on the north east which will contain a garage, boot room, utility and WC. Within this space is also the main entrance to the house which provides views through to the garden and living spaces. The ground floor of the building works on a flexible space system whereby the kitchen and open plan family spaces to the south can be opened up to the hallway on the north side and a larger double height space within the centre of the house, which can be closed down as required. The kitchen and dining spaces all open out onto the rear garden. The west end of the ground floor provides a guest bedroom, en-suite and a study space. A more formal living room projects out from the main mass of the house to create a vaulted space with crittall doors out to the garden. At first floor there are four bedrooms and three bathrooms with the master bedroom at the more private east end of the house. All bedrooms are offered extensive views to the south and over the countryside beyond.

 

 

Other projects…

Glebe Cottage

Extensions and refurbishment to a house in the South Downs. A combination of extension elements and refurbishment / re-modelling.
Status: Completed 2019

Sheep Dip

Conversion and connection of 2 existing outbuildings. Other works include a new orangery and manipulation of the existing roof to create a larger master bedroom.
Status: Technical Design

Listed Building Conversion

Conversion of an existing Cart Shed into an annexe for a private dwelling, as well as the repair and refurbishment of a Grade II listed barn
Status: Completed 2020

Dawn House, Winchester

This Listed Building, located on Sleeper’s Hill in Winchester, was designed by Ernest Newton RA – a leading Arts and Crafts Architect, who died in 1922.

The Gables

Contemporary 6 bedroom house on the site of an existing bungalow. A pre-fabricated timber frame made off site combined with feature oak truss gables.
Status: Completed 2020

Clarendon

With assistance from Atlas Planning Group we have recently...

Clease Cottage

This project involved the removal of an existing low quality extension and replacement with a much larger and contemporary addition.
Status: On Site

New Build House, Hamble

Our Southampton office designed an award winning house inspired by Frank Lloyd Wright and finished with hand make brick and oak panelling.

Morgans Vale

Planning was obtained in Spring 2020, for the refurbishment and...

West End Terrace

Demolition of an existing low quality extension, creation of new modern extension to a Grade II listed house as well as a full refurbishment
Status: Completed 2015