About the project

Studio Four Specialist Projects were appointed to design a new rear extension to a character cottage in Winchester.

The proposal involves the demolition of a single storey rear extension that did not provide a good connection to the garden or utilise the space in the best way possible.

The new proposal provides a full width rear extension with large glass sliding doors. The roof is to be constructed from zinc and will provide a contemporary extension against the character of the existing brick and flint cottage. 2 sky lanterns push natural light into the core of the new extension to create a more open and light environment with a better connection to the garden.

The project was granted planning permission in January 2016 and works will start on site in June, along with the adjoining neighbours extension which are to be completed by the same Contractor.

Studio Four oversaw both projects on site and the majority of the works were completed at the end of 2016 with some outstanding external works due to complete in spring 2017.

completed pictures to follow

Other projects…

Westbury Farm

Studio Four were appointed to produce the technical drawings and site supervision for this new build classical house in Dorset.
Status: Completed 2018

West View

This project involved the reconfiguration and extension of an existing bungalow, as well as the creation of a second floor by raising the roof.
Status: Completed 2019

Berry Head Road

New contemporary house on a cliff top location with panoramic views across Torbay. A similar palette of materials to the context were utilised
Status: Completed 2016

The Moorings, Swimming Pool

Categories: Acute Healthcare | Primary Healthcare | Education | Community | Private...

Linden Lea, Hampshire

Categories: Acute Healthcare | Primary Healthcare | Education | Community | Private...

Cowleaze

We have recently obtained planning permission for a new build...

Compton Way

Located in Winchester, this project comprised the removal of a low quality dwelling and replacement with a contemporary 5 bedroom dwelling.
Status: Completed 2019

Park House

This New build traditional brick and flint house replaces a bungalow on an extensive site and provides 5 bedrooms and utilises a ground source heat pump.
Status: Completed 2014

Private House, Reading

Studio Four have designed an extension to a large property near Reading.

Mabbotts Stables

Categories: Acute Healthcare | Primary Healthcare | Education | Community | Private...

The Gallery