Studio Four have submitted a planning application for a new build 5 bedroom dwelling in the Test Valley.

The site benefited from an existing Class Q approval to convert the existing modern barn into a dwelling.Working with Atlas Planning Group and Indigo Landscape we have submitted a comprehensive proposal for the creation of a new build dwelling on this site which would offer a significant improvement on the approved scheme.

Following a pre-app submission to the council we have developed a proposal that moves the dwelling further into the site, and further away from the country road, thus improving the massing on the streetscape. By twisting the building 90 degrees from its original position we can clearly define a south facing private garden which is less overlooked by the existing properties around it.

Significant landscape and ecological enhancements are proposed as part of the scheme, which includes the provision of 0.137ha of wildflower meadow planting, 37m of mixed native hedgerow and native tree planting. These measures improve the landscape setting and ecological value of the site and provides the appropriate planting to offset the nitrate associated with the proposal.

The proposal is that of a high quality design, embedded in its natural surroundings which is not dominating or incongruous to the landscape. The proposal overall also leads to a reduction of 13% in the total built footprint on the site. The building will also benefit from a package treatment plant, an air source heat pump, solar panels and a mechanical ventilation heat recovery system will be utilised to create a sustainable home.

The concept of the building is based on a two storey element which runs perpendicular to the road, this defines a driveway to the north and a private garden to the south with views across the fields behind. A single storey element projects out on the north east side of the dwelling which will contain a garage, boot room, utility and WC. Within this space is also the main entrance to the house which provides views through to the garden and living spaces as you progress through into the main house. The ground floor of the building works on a flexible space system whereby the kitchen and open plan family spaces to the south can be opened up to the hallway on the north side and a larger double height space within the centre of the house, which can be closed down as required. The kitchen and dining spaces all open out onto the rear garden. The west end of the ground floor provides a guest bedroom, en-suite and a study space. A more formal living room projects out from the main mass of the house to create a vaulted space with crittall doors out to the garden. At first floor there are 4 bedrooms and 3 bathrooms with the master bedroom at the more private East end of the house. All bedrooms are offered extensive views to the South and over the countryside beyond.