Planning Approval has now been granted for a new ten bed medium secure Learning Disabilities Residential Unit for Southern Health NHS Foundation Trust at their Tatchbury Mount Campus in Calmore.

The proposed building’s form is complex, as it reacts to the brief, the flows, sight lines and site constraints. This also creates interior spaces that break away from the rectilinear, naturally affording interest by their volumes and outlooks. A generosity of space and airiness is created by the use of generous ceiling heights throughout the service user areas.

Externally, the entrance approach is where the architecture is playful and striking, flagging the point of entry. To its right, the staff and plant wing is simple, stark and modern, contrasting with the bedroom wing which is more domestic in scale and character, with pitched roof and individual windows.

The design’s south facing orientation was dictated by the requirement to allow sunlight to penetrate the garden, and into the building, over the woodland screen through out the year. The placement of the garden then dictates the positioning of the adjacent rooms such as day areas; lounges, and a quiet room.

Interior d├ęcor and furnishings are important, to create a character that offers a feeling of belonging and personalisation, achieving a feel that is removed from the overtly clinical, whilst still ticking the compliance criteria. This will be completed through close liaison between service users, staff and the design team.