About the project

The University of Winchester appointed Studio Four Architects to carry out a feasibility study for enclosing an existing courtyard to create a new Senior Common Room.

The space needed to be flexible, for possible alternative uses, and spectacular, to create a prominent feature at the centre of the original 19C buildings.

Various design proposals were presented to the University and a 2-storey lightweight structure, supporting a flat roof with unusual “prism” rooflights for daylight and ventilation, was selected.

The Atrium has full-height glazing looking out into a re-landscaped courtyard. The unique light “spikes” in the roof reach up to catch low sunlight and transfer it to tapered prisms in the ceiling. At night, the process is reversed and LED lights illuminate the prisms and spikes with colour-changing light from within. In addition, the gap between spike and prism allows stale air in the room to be vented automatically.

Other projects…

Winchester School of Art Lecture Rooms

The University of Southampton commissioned Studio Four Architects to develop proposals to convert a former seminar room on the west side of Winchester School of Art

Stem centre, bournemouth & poole college

Studio Four were appointed to redesign the external elements of an existing building on campus.

Barton Peveril College

A Design & Build contract with Dean & Dyball, Studio Four developed the design and production drawing package during the construction phase.

Winchester School of Art – Photo Media Suite

Studio four carried out extensive refurbishment works to the Photo Media Suite at the Winchester School of Art during the summer holiday period.

Atrium, University of Winchester

The University of Winchester appointed Studio Four Architects to carry out a feasibility study for enclosing an existing courtyard to create a new Senior Common Room.

Learning Cafe, University of Winchester

The scheme was conceived from the University of Winchester’s demand for social learning spaces.

Wind Tunnel, University of Southampton

The wind tunnel at the University of Southampton is used by many outside individuals and organisations, as well as the students themselves.

University of Winchester, Library Reading Rooms

The University required an additional six Reading Rooms for the existing Library. Studio Four undertook a Feasibility Study and investigated various options and locations.

Highbury College Refectory

The proposed development will provide the additional space required, as well as a separate functional area which can be isolated from the existing refectory creating a more versatile space.

Southampton Solent University – Business School

Over the last 3 years Studio Four have been working with Southampton Solent University and Brymor Construction

The Gallery

Romsey

Tollgate Estates
Stanbridge Earls
Romsey
Hampshire
SO51 0HE

01794 511 255

Winchester

Sherwood House
8 Upper High Street
Winchester
Hampshire
SO23 8UT

01962 820 255

Southampton

1-3 Lyon Street,
Southampton
Hampshire
SO14 0LD

023 8022 8923