About the project

Currently on site this new build house sits on an exceptional site overlooking Southampton Water and the New Forest beyond.

The house is designed around a 2 storey central glazed staircase, with two distinctive elements, forming a frontage courtyard and entrance door facing the access road.

The front block is open plan but with three distinctive elements to the external design, reflecting the internal spaces. The first floor has three bedrooms, which follow the broken facade, with the master bedroom and balcony projecting beyond the ground floor to form a significant element to the design. The rear block contains the single storey garage and utility areas with two bedrooms and en-suites to the first floor. This elevation is broken into elements of wall and glazing, with the introduction of timber louvred panels, to create individuality to the design elements.

The overall mass of the building is broken by the elements of the building; the use of glass and white rendered walls, set in different planes from the glazed facades.

Project Value: £650,000 / Client: Private / Stage: On site

Other projects…

Old Cottage, Lyndhurst

Categories: Acute Healthcare | Primary Healthcare | Education | Community | Private...

Utopia Swimming Pool, Chilworth

Categories: Acute Healthcare | Primary Healthcare | Education | Community | Private...

La Beaudouiniere, France

Stephen Hole – one of the Directors at Studio Four Architects – purchased part of a field in France with a Barn in one corner in 2003/2004.

Private House, Reading

Studio Four have designed an extension to a large property near Reading.

Park House

This New build traditional brick and flint house replaces a bungalow on an extensive site and provides 5 bedrooms and utilises a ground source heat pump.
Status: Completed 2014

Green Orchard

Complete refurbishment of an existing dwelling, including raising of the roof to create an additional floor space and creation of an indoor swimming pool.
Status: Technical Design

Megana Way

Contemporary new dwelling within the grounds of an existing house. Extensive glazing is proposed to maximise on views across local fields.
Status: On Site

Step Terrace

Rear extensions to 2 terraced house which involved the demolition of low quality extensions, replacement with modern full width extensions
Status: Completed 2017

Watch House, Lepe

Categories: Acute Healthcare | Primary Healthcare | Education | Community | Private...

Sutton Scotney

Studio Four were appointed to look at a revised planning application for a narrow site in Sutton Scotney and created a sketch design with 3d visualisations

The Gallery

Romsey

Tollgate Estates
Stanbridge Earls
Romsey
Hampshire
SO51 0HE

01794 511 255

Winchester

Sherwood House
8 Upper High Street
Winchester
Hampshire
SO23 8UT

01962 820 255

Southampton

1-3 Lyon Street,
Southampton
Hampshire
SO14 0LD

023 8022 8923

   CIAT Logo