About the project

Currently on site this new build house sits on an exceptional site overlooking Southampton Water and the New Forest beyond.

The house is designed around a 3 storey central glazed staircase, with four distinctive elements, forming the habitable spaces of the house. Only the central area is raised to the third floor, to appreciate the views west from the house. The garden is enclosed with a single storey linked swimming pool which runs along the Beach Lane boundary.

The ground floor is open plan, containing the lounge, dining room and kitchen. The garage and self-contained suite form the frontage elements. The first floor has an open landing lounge serving the four bedrooms with a further staircase to the master bedroom on the top floor. Each element of the building has been designed with simple facades and a projecting flat roof, with double height glazing and rendered walls. The overall mass of the building is broken by the elements of the building, set back in different planes and broken by glazed areas.

Project Value: £750,000 / Client: Private / Stage: On Site

Other projects…

The Moorings, Swimming Pool

Categories: Acute Healthcare | Primary Healthcare | Education | Community | Private...

Listed Building Conversion

Conversion of an existing Cart Shed into an annexe for a private dwelling, as well as the repair and refurbishment of a Grade II listed barn
Status: Completed 2020

Step Terrace

Rear extensions to 2 terraced house which involved the demolition of low quality extensions, replacement with modern full width extensions
Status: Completed 2017

Rose Cottage

This project involved the removal of an existing low quality dwelling and replacement with a new but traditional brick and flint dwelling with 3 bedrooms.
Status: On Site

Monkswood

Construction of flat roofed high storey fully glazed family room and associated external landscaping works at the rear of the property

Westbury Farm

Studio Four were appointed to produce the technical drawings and site supervision for this new build classical house in Dorset.
Status: Completed 2018

Pool Pavilion

Contemporary single storey swimming pool, gym, sauna and steam room within the grounds of an existing dwelling in the New Forest National Park.
Status: Technical Design

Sutton Scotney

Studio Four were appointed to look at a revised planning application for a narrow site in Sutton Scotney and created a sketch design with 3d visualisations

Clease Cottage

This project involved the removal of an existing low quality extension and replacement with a much larger and contemporary addition.
Status: On Site

Linked House Extension

Extension to an existing dwelling in Hampshire, a glass link will connect it to the existing house and it will provide 3 additional bedrooms, a snug and study.
Status: Completed 2021

The Gallery