About the project

This Listed Building, located on Sleeper’s Hill in Winchester, was designed by Ernest Newton RA – a leading Arts and Crafts Architect, who died in 1922.

During the late 1900’s the building was purchased by the Wessex Regional Health Authority and converted to offices, with a number of unsympathetic extensions and external fire escape staircases.

Studio Four’s Client bought the property and commissioned the Practice with a brief to convert the house back to a family home, tailored to suit a modern lifestyle and yet respect the original plan and details. All the works were carried out in close liaison with the Winchester Conservation Officer.

Other projects…

Linked House Extension

Extension to an existing dwelling in Hampshire, a glass link will connect it to the existing house and it will provide 3 additional bedrooms, a snug and study.
Status: Completed 2021

West End Terrace

Demolition of an existing low quality extension, creation of new modern extension to a Grade II listed house as well as a full refurbishment
Status: Completed 2015

Oak Tree Farm

This project involves the conversion of 2 existing modern farm buildings into 2 new dwellings and another into a garage, all within a conservation area of the Test Valley

Mabbotts Stables

Categories: Acute Healthcare | Primary Healthcare | Education | Community | Private...

Listed Building Conversion

Conversion of an existing Cart Shed into an annexe for a private dwelling, as well as the repair and refurbishment of a Grade II listed barn
Status: Completed 2020

Pheasant House

Contemporary new dwelling within the grounds of an existing house. Extensive glazing is proposed to maximise on views across local fields.
Status: Completed Dec 21

Berry Head Road

New contemporary house on a cliff top location with panoramic views across Torbay. A similar palette of materials to the context were utilised
Status: Completed 2016

New Build House, Southampton

A modern house on the shoreline of Southampton Water which overlooks the New Forest and is within a conservation area.

Private House, Reading

Studio Four have designed an extension to a large property near Reading.

North Marden

Designed for a young couple, this project created a 2 storey side extension to provide additional living space and a new master suite
Status: Completed 2019

The Gallery