About the project

Due to be submitted for planning shortly is our proposal for a new dwelling within the grounds of an existing house in North Hampshire.

Studio four were commissioned to design a contemporary family home, nestled amongst the trees of an expansive existing garden, to sit in harmony with the landscape and respect the traditional nature of the village.

The layout of the house relates the primary living spaces to the rear ‘woodland’ garden, and creates a simple ‘L’-shaped floor plan, the form of which has retained a traditional pitched roof. Brick and horizontal timber cladding of this element follow the traditional building style of the village.

The open plan design of the living space promotes family interaction throughout the main living area, and combined with generous openings, encourages interaction with the outside space and garden; whilst the kitchen maintains a view of the driveway and front entrance for both security and convenience.

This layout also carefully considers the privacy of both the existing neighbours and that of the residents, ensuring that habitable rooms do not have compromising outlooks, with the fenestration design playing a key role in this. Modern styled vertical slot windows within this form give a contemporary look, and allow plentiful daylight into the rooms, but with only acute views out.

To the front an entrance and service wing has been given a more contemporary vertical clad finish using a darker cladding, so as to suggest a modern addition. And to the very front the study/office/bedroom appears as a converted garage, linked to the ‘new addition’ with a contemporary glazed hall. The materials of this front element match those of the main house form.

Set down into the sloping land, the overall height of the building also strikes through the medial ridge level between that of the dwellings either side, which combined with its interactive plan, the materiality and evolutionary nature of the forms, all further reinforce the harmonious nature of the proposal within its setting.

Other projects…

Cart Shed Conversion

Conversion of an existing Cart Shed into an annexe for a private dwelling, as well as the repair and refurbishment of a Grade II listed barn
Status: Completed 2020

Domestic Extension & Garden Office, Brockenhurst

Categories: Acute Healthcare | Primary Healthcare | Education | Community | Private...

La Beaudouiniere, France

Stephen Hole – one of the Directors at Studio Four Architects – purchased part of a field in France with a Barn in one corner in 2003/2004.

Clease Cottage

This project involved the removal of an existing low quality extension and replacement with a much larger and contemporary addition.
Status: On Site

Glebe Cottage

Extensions and refurbishment to a house in the South Downs. A combination of extension elements and refurbishment / re-modelling.
Status: Completed 2019

Green Orchard

Complete refurbishment of an existing dwelling, including raising of the roof to create an additional floor space and creation of an indoor swimming pool.
Status: Start on Site March 22

Pfaff House

Categories: Acute Healthcare | Primary Healthcare | Education | Community | Private...

Oak Tree Farm

This project involves the conversion of 2 existing modern farm buildings into 2 new dwellings and another into a garage, all within a conservation area of the Test Valley

North Marden

Designed for a young couple, this project created a 2 storey side extension to provide additional living space and a new master suite
Status: Completed 2019

Foxhayes, Chilworth

Categories: Acute Healthcare | Primary Healthcare | Education | Community | Private...

The Gallery