About the project

Lakeside is one of only a few schools in Hampshire to provides education for EBD pupils, and is the only school to provide residential boarding accommodation as well.

The existing buildings, dating from the 1970’s, are arranged around a central playcourt which provides a natural means of control, but creates a kind of insular environment, compounded by a somewhat aggressive architectural style.

This project provides additional teaching spaces, upgrade residential accommodation and open up views from the inner courtyard out onto the playing fields to the southeast. Redundant boarding houses are demolished to create space for a new classroom block, which seeks to introduce a softer aesthetic whilst still observing a need for robustness.

Extensive phasing of the project resulted in some internal alterations and an emergency access road being constructed in Summer 2004, with two subsequent phases over the following eighteen months. The complete scheme has significantly improved the school environment, which it is believed should have a consequent impact on pupil behaviour.

 

Other projects…

Lakeside School

Lakeside is one of only a few schools in Hampshire to provides education for EBD pupils, and is the only school to provide residential boarding accommodation as well.

Winchester School of Art Lecture Rooms

The University of Southampton commissioned Studio Four Architects to develop proposals to convert a former seminar room on the west side of Winchester School of Art

Sparsholt College, Winchester

Following the results of a D.D.A. Audit, Studio Four were appointed to address the shortfalls highlighted.

Highbury College Refectory

The proposed development will provide the additional space required, as well as a separate functional area which can be isolated from the existing refectory creating a more versatile space.

Portland Building, University of Portsmouth

This project was commissioned as part of the Southern Universities Affinity Group framework.

University of Winchester, Library Reading Rooms

The University required an additional six Reading Rooms for the existing Library. Studio Four undertook a Feasibility Study and investigated various options and locations.

Wind Tunnel, University of Southampton

The wind tunnel at the University of Southampton is used by many outside individuals and organisations, as well as the students themselves.

Atrium, University of Winchester

The University of Winchester appointed Studio Four Architects to carry out a feasibility study for enclosing an existing courtyard to create a new Senior Common Room.

Southampton Solent University – Business School

Over the last 3 years Studio Four have been working with Southampton Solent University and Brymor Construction

Lifelab, Southampton General

Currently, under construction, Studio Four were appointed to design a new research and education building for school students at Southampton General Hospital.

The Gallery

Romsey

Tollgate Estates
Stanbridge Earls
Romsey
Hampshire
SO51 0HE

01794 511 255

Winchester

Sherwood House
8 Upper High Street
Winchester
Hampshire
SO23 8UT

01962 820 255

Southampton

1-3 Lyon Street,
Southampton
Hampshire
SO14 0LD

023 8022 8923