About the project

The scheme was conceived from the University of Winchester’s demand for social learning spaces. The University’s brief was to provide a learning space for 80 fixed workstations, with cafĂ© areas for dining, study and socialising.

The existing original Chapel building structure was retained and significantly upgraded. The overall forms remain unchanged with two extensions to the rear providing service areas; whilst significant structural repair, insulation and re-roofing work was carried out to the unusual t&g boarded hyperbolic paraboloid roof structure.

The servery sits within the main space, whilst the extensions enclose WCs to the north-east and storage / food preparation to the north-west. The front (south) elevation was significantly opened up to provide a large expanse of glazing, allowing views out over the campus and filling the overall area with light. A new deck allows activities to spill outside in warm weather.

Photos 1 & 2 courtesy of Harry Goldenfeld

Other projects…

Lakeside School

Lakeside is one of only a few schools in Hampshire to provides education for EBD pupils, and is the only school to provide residential boarding accommodation as well.

DOHaD Building, University of Southampton

This Hospital Campus project follows on from the success of the Somer Cancer Sciences Building.

Barton Peveril College

A Design & Build contract with Dean & Dyball, Studio Four developed the design and production drawing package during the construction phase.

Portland Building, University of Portsmouth

This project was commissioned as part of the Southern Universities Affinity Group framework.

Lifelab, Southampton General

Currently, under construction, Studio Four were appointed to design a new research and education building for school students at Southampton General Hospital.

Sparsholt College, Winchester

Following the results of a D.D.A. Audit, Studio Four were appointed to address the shortfalls highlighted.

Stem centre, bournemouth & poole college

Studio Four were appointed to redesign the external elements of an existing building on campus.

Learning Cafe, University of Winchester

The scheme was conceived from the University of Winchester’s demand for social learning spaces.

Wind Tunnel, University of Southampton

The wind tunnel at the University of Southampton is used by many outside individuals and organisations, as well as the students themselves.

University of Winchester, Library Reading Rooms

The University required an additional six Reading Rooms for the existing Library. Studio Four undertook a Feasibility Study and investigated various options and locations.

The Gallery

Romsey

Tollgate Estates
Stanbridge Earls
Romsey
Hampshire
SO51 0HE

01794 511 255

Winchester

Sherwood House
8 Upper High Street
Winchester
Hampshire
SO23 8UT

01962 820 255

Southampton

1-3 Lyon Street,
Southampton
Hampshire
SO14 0LD

023 8022 8923