About the project

Planning was obtained in Spring 2020, for the refurbishment and extensions to an existing dwelling just outside the New Forest National Park.

The project involved the conversion of the existing roofspace into a master bedroom and en-suite, which capitalises on the views to the North West towards Cranborne Chase Area of Outstanding Natural Beauty.

At first floor level the rooms were re-configured to create 2 double bedrooms, a single bedroom and a family bathroom.

At ground floor level, a new rear single storey extension provides a large kitchen and family space with large glass slimline doors which open out onto the new terrace. The existing kitchen was altered into a new large utility space and the existing living room has become an evening and winter snug with a log burner.

A flat roof system was chosen for the rear extension so views from the first floor windows would be retained. The extension is clad in Siberian larch at ground floor level and zinc for the first floor projection. A new rear terrace has been created which is paved in tumbled limestone, and features a sunken hot tub and elevates the terrace to make the most of the beautiful surrounding countryside views.

The project started on site in September 2020 and completed in Autumn 2021.

Other projects…

Cart Shed Conversion

Conversion of an existing Cart Shed into an annexe for a private dwelling, as well as the repair and refurbishment of a Grade II listed barn Status: Completed 2020

Step Terrace

Rear extensions to 2 terraced house which involved the demolition of low quality extensions, replacement with modern full width extensions
Status: Completed 2017

Sutton Scotney

Studio Four were appointed to look at a revised planning application for a narrow site in Sutton Scotney and created a sketch design with 3d visualisations

Compton Way

Located in Winchester, this project comprised the removal of a low quality dwelling and replacement with a contemporary 5 bedroom dwelling.
Status: Completed 2019

The Moorings, Swimming Pool

Categories: Acute Healthcare | Primary Healthcare | Education | Community | Private...

Listed Building Conversion

Conversion of an existing Cart Shed into an annexe for a private dwelling, as well as the repair and refurbishment of a Grade II listed barn
Status: Completed 2020

Utopia Swimming Pool, Chilworth

Categories: Acute Healthcare | Primary Healthcare | Education | Community | Private...

La Beaudouiniere, France

Stephen Hole – one of the Directors at Studio Four Architects – purchased part of a field in France with a Barn in one corner in 2003/2004.

Pheasant House

Contemporary new dwelling within the grounds of an existing house. Extensive glazing is proposed to maximise on views across local fields.
Status: Completed Dec 21

Green Orchard

Complete refurbishment of an existing dwelling, including raising of the roof to create an additional floor space and creation of an indoor swimming pool.
Status: Start on Site March 22