About the project

Studio Four were appointed to design an extension and new outbuilding to a grade II listed private house near Lyndhurst.

Completed in December 2013 the project comprised removing an existing single storey rear extension of low quality and replacing it with a new open and light structure that would increase natural light and provide a more spacious form of living space. The extension provides a large kitchen/ dining space as well as providing a staircase down into a wine cellar. The kitchen looks through a new oak and glass structure to the mature gardens behind, ensuring a vista straight through to the garden when entering the house.

Within the new extension is a guest kitchen and bathroom which also opens up to the garden, this is constructed from brick to provide a more private space. Large roof lights are provided above both of the new dining spaces and the guest bathroom   The new outbuilding houses a double garage, utility space and a study overlooking the garden lawns. This was constructed from horizontal timber cladding and ensured the existing low quality flat roofed garage could be removed.

 

Other projects…

Berry Head Road

New contemporary house on a cliff top location with panoramic views across Torbay. A similar palette of materials to the context were utilised
Status: Completed 2016

Mabbotts Stables

Categories: Acute Healthcare | Primary Healthcare | Education | Community | Private...

La Beaudouiniere, France

Stephen Hole – one of the Directors at Studio Four Architects – purchased part of a field in France with a Barn in one corner in 2003/2004.

Private House, Reading

Studio Four have designed an extension to a large property near Reading.

Monkswood

Construction of flat roofed high storey fully glazed family room and associated external landscaping works at the rear of the property

Clarendon

With assistance from Atlas Planning Group we have recently obtained...

Whitedale Farm

In August 2021 we submitted a planning application for the conversion of a modern agricultural...

The Gables

Contemporary 6 bedroom house on the site of an existing bungalow. A pre-fabricated timber frame made off site combined with feature oak truss gables.
Status: Completed 2020

Westbury Farm

Studio Four were appointed to produce the technical drawings and site supervision for this new build classical house in Dorset.
Status: Completed 2018

The Moorings, Swimming Pool

Categories: Acute Healthcare | Primary Healthcare | Education | Community | Private...

The Gallery