About the project

Studio Four Specialist Projects were appointed to design a large extension to an existing large house in Wellow, Hampshire. Having obtained planning permission in March 2016, the client asked us to review the design and create something that involved less excavation of the land on site. The revised proposal involves a large split level structure and a new glass link to the rear of the house. This rear corridor across the back of the house is heavily glazed and allows for the majority of the internal rooms within the house to remain unaffected. The new extension at ground floor level provides a swimming pool, sauna, wine cellar and office space and sits under a traditional pitched slate roof. A defining feature of the design is the corridor which is clad in slate internally and externally. This provides a link corridor to access the cinema room, gym, changing room and music room, which sit within a timber box structure. The design utilises current ground levels to integrate the swimming pool and plant room under-croft. The split level also ensures that views of the new extension from the public footpath are almost non-existent The project is currently on site, and is expected to complete in Spring 2018.

Other projects…

Rose Cottage

This project involved the removal of an existing low quality dwelling and replacement with a new but traditional brick and flint dwelling with 3 bedrooms. Status: On Site

Pool Pavilion

Contemporary single storey swimming pool, gym, sauna and steam room within the grounds of an existing dwelling in the New Forest National Park.
Status: Technical Design

New Build House, Southampton

A modern house on the shoreline of Southampton Water which overlooks the New Forest and is within a conservation area.

B L Farm

New build extensive extension to existing house that provides an indoor swimming pool, gym, library, wine cellar and cinema room
Status: Completed 2018

Linked House Extension

Extension to an existing dwelling in Hampshire, a glass link will connect it to the existing house and it will provide 3 additional bedrooms, a snug and study.
Status: Completed 2021

2 Acres

New build dwelling on the outskirts of the New Forest National Park providing a dwelling for a young family and paddocks for their livestock
Status: Planning

Clease Cottage

This project involved the removal of an existing low quality extension and replacement with a much larger and contemporary addition.
Status: On Site

Compton Way

Located in Winchester, this project comprised the removal of a low quality dwelling and replacement with a contemporary 5 bedroom dwelling.
Status: Completed 2019

Domestic Extension & Garden Office, Brockenhurst

Categories: Acute Healthcare | Primary Healthcare | Education | Community | Private...

Berry Head Road

New contemporary house on a cliff top location with panoramic views across Torbay. A similar palette of materials to the context were utilised
Status: Completed 2016

The Gallery