About the project

This project was commissioned as part of the Southern Universities Affinity Group framework.

The University required a complete refurbishment of this iconic 1990s building, designed by Sir Colin Stansfield-Smith and his team at Hampshire County Council and former home of the School of Architecture.

Studio Four acted as Lead Consultants and prepared initial feasibility proposals for the University, including the idea of creating more internal floor area by removing redundant internal stairs and voids, and creating new full-height glazed enclosures to the existing entrance porticos that suffered from pigeon and seagull nesting and increased heat loss from the building.

The building required re-modelling to accommodate Business School, School of Civil Engineering and Surveying, and Information Services. The café also required expansion, and an external under-utilised courtyard was brought into use with new canopies and resurfacing.

Works included new raised floor structure throughout, new suspended ceilings, new plant and services throughout for energy-saving purposes, new WCs, new IT systems, new furniture, new teaching aids, new access systems and complete external re-decoration. New flat roof finishes, structural repairs and new insulation were also carried out.

Other projects…

Highbury College Refectory

The proposed development will provide the additional space required, as well as a separate functional area which can be isolated from the existing refectory creating a more versatile space.

Learning Cafe, University of Winchester

The scheme was conceived from the University of Winchester’s demand for social learning spaces.

Portland Building, University of Portsmouth

This project was commissioned as part of the Southern Universities Affinity Group framework.

Winchester School of Art – Photo Media Suite

Studio four carried out extensive refurbishment works to the Photo Media Suite at the Winchester School of Art during the summer holiday period.

Lifelab, Southampton General

Currently, under construction, Studio Four were appointed to design a new research and education building for school students at Southampton General Hospital.

University of Winchester, Library Reading Rooms

The University required an additional six Reading Rooms for the existing Library. Studio Four undertook a Feasibility Study and investigated various options and locations.

Barton Peveril College

A Design & Build contract with Dean & Dyball, Studio Four developed the design and production drawing package during the construction phase.

Wind Tunnel, University of Southampton

The wind tunnel at the University of Southampton is used by many outside individuals and organisations, as well as the students themselves.

Lakeside School

Lakeside is one of only a few schools in Hampshire to provides education for EBD pupils, and is the only school to provide residential boarding accommodation as well.

Winchester School of Art Lecture Rooms

The University of Southampton commissioned Studio Four Architects to develop proposals to convert a former seminar room on the west side of Winchester School of Art

The Gallery

Romsey

Tollgate Estates
Stanbridge Earls
Romsey
Hampshire
SO51 0HE

01794 511 255

Winchester

Sherwood House
8 Upper High Street
Winchester
Hampshire
SO23 8UT

01962 820 255

Southampton

1-3 Lyon Street,
Southampton
Hampshire
SO14 0LD

023 8022 8923