About the project

The College wished to replace all their temporary teaching accommodation with a single Teaching Block of 1800sq.m, including Laboratory and Lecture Theatre facilities.

The building includes 16 Classrooms, three Laboratories and a Lecture Theatre, arranged along a central corridor which follows the contours of this sloping site. The curved west elevation overlooks the college pond, incorporates solar shading to limit classroom heat gain in the summer.

The ‘wedge’ shaped plan is clearly expressed in the spine wall both internally and externally, with the curved and linear walls meeting to form a distinctive ‘funnel’, which provides louvres for the theatre ventilation system.

Other projects…

Portland Building, University of Portsmouth

This project was commissioned as part of the Southern Universities Affinity Group framework.

University of Winchester, Library Reading Rooms

The University required an additional six Reading Rooms for the existing Library. Studio Four undertook a Feasibility Study and investigated various options and locations.

Wind Tunnel, University of Southampton

The wind tunnel at the University of Southampton is used by many outside individuals and organisations, as well as the students themselves.

Winchester School of Art Lecture Rooms

The University of Southampton commissioned Studio Four Architects to develop proposals to convert a former seminar room on the west side of Winchester School of Art

Atrium, University of Winchester

The University of Winchester appointed Studio Four Architects to carry out a feasibility study for enclosing an existing courtyard to create a new Senior Common Room.

Sparsholt Sainsbury Building

The College wished to replace all their temporary teaching accommodation with a single Teaching Block of 1800sq.m, including Laboratory and Lecture Theatre facilities.

DOHaD Building, University of Southampton

This Hospital Campus project follows on from the success of the Somer Cancer Sciences Building.

Stem centre, bournemouth & poole college

Studio Four were appointed to redesign the external elements of an existing building on campus.

Lifelab, Southampton General

Currently, under construction, Studio Four were appointed to design a new research and education building for school students at Southampton General Hospital.

Learning Cafe, University of Winchester

The scheme was conceived from the University of Winchester’s demand for social learning spaces.

The Gallery

Romsey

Tollgate Estates
Stanbridge Earls
Romsey
Hampshire
SO51 0HE

01794 511 255

Winchester

Sherwood House
8 Upper High Street
Winchester
Hampshire
SO23 8UT

01962 820 255

Southampton

1-3 Lyon Street,
Southampton
Hampshire
SO14 0LD

023 8022 8923

   CIAT Logo