About the project

The University required an additional six Reading Rooms for the existing Library. Studio Four undertook a Feasibility Study and investigated various options and locations. The Library is at the heart of the existing campus, on a steep slope and surrounded by other buildings, so the options had to consider the practicalities of construction as well as accessibility and functional relationships.

A suitable option was agreed that stacked 6 Reading Rooms alongside the existing Reference area, two on each floor, in an existing courtyard. Whilst obtaining Planning permission, Studio Four investigated the relative benefits of traditional, modular and SIPs panel construction, as access to the proposed site was extremely restricted and steep. A light steel frame combined with structural SIPs panels was eventually selected and the contractor was able to carry all materials to site manually, avoiding cranage.

As well as daylight, acoustic and book security issues, the building had to address spread off fire from adjacent buildings and an existing fire exit route had to be maintained.

The external elevations playfully brighten up this relatively bland corner of the campus.

 

Other projects…

Atrium, University of Winchester

The University of Winchester appointed Studio Four Architects to carry out a feasibility study for enclosing an existing courtyard to create a new Senior Common Room.

Learning Cafe, University of Winchester

The scheme was conceived from the University of Winchester’s demand for social learning spaces.

University of Winchester, Library Reading Rooms

The University required an additional six Reading Rooms for the existing Library. Studio Four undertook a Feasibility Study and investigated various options and locations.

Winchester School of Art Lecture Rooms

The University of Southampton commissioned Studio Four Architects to develop proposals to convert a former seminar room on the west side of Winchester School of Art

Lifelab, Southampton General

Currently, under construction, Studio Four were appointed to design a new research and education building for school students at Southampton General Hospital.

Wind Tunnel, University of Southampton

The wind tunnel at the University of Southampton is used by many outside individuals and organisations, as well as the students themselves.

Highbury College Refectory

The proposed development will provide the additional space required, as well as a separate functional area which can be isolated from the existing refectory creating a more versatile space.

Southampton Solent University – Business School

Over the last 3 years Studio Four have been working with Southampton Solent University and Brymor Construction

Sparsholt Sainsbury Building

The College wished to replace all their temporary teaching accommodation with a single Teaching Block of 1800sq.m, including Laboratory and Lecture Theatre facilities.

Winchester School of Art – Photo Media Suite

Studio four carried out extensive refurbishment works to the Photo Media Suite at the Winchester School of Art during the summer holiday period.

The Gallery

Romsey

Tollgate Estates
Stanbridge Earls
Romsey
Hampshire
SO51 0HE

01794 511 255

Winchester

Sherwood House
8 Upper High Street
Winchester
Hampshire
SO23 8UT

01962 820 255

Southampton

1-3 Lyon Street,
Southampton
Hampshire
SO14 0LD

023 8022 8923